Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/architec/public_html/admin/lib/txplib_db.php on line 14

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/architec/public_html/admin/lib/txplib_db.php:14) in /home/architec/public_html/admin/lib/txplib_misc.php on line 1721

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/architec/public_html/admin/lib/txplib_db.php:14) in /home/architec/public_html/admin/publish.php on line 507
Architects Australia

Fig Trees

CLIENT: Gapcote
BUDGET: approx. $ 4,000,000 AUD
YEAR COMPLETED: 1997
DESIGN / DOCUMENTATION: 4 mths (not inc. council approvals)
CONSTRUCTION: 10 mths
PROJECT TYPE: Mixed Use, Commercial, Retail, Multi-Residential
LOCATION: Cnr Sandgate & Oriel Rds & Montpelier St, Clayfield

The Fig Trees development located on the cnr of Sandgate and Oriel Roads in Clayfield one of Brisbane’s inner northern suburbs was a mixed use development comprised of approx 1000m2 retail space, 700m2 commercial space as well as 3 residential apartments. The project began with the amalgamation of four properties and extensive negotiations with the Brisbane City Council regarding access, permitted development heights, and required character. Numerous attempts had previously been made by others to develop the site prior to the project being brought to Architects Australia, however because of the extensive requirements imposed upon the development by Council, these had been unsuccessful. Architects Australia was however, able to navigate a course through these requirements, which produced a viable project for the client and an acceptable outcome for the Council and several of the adjoining properties and the surrounding community. The design of the mixed use complex, was required by Council to empathize with the Queensland character of the existing residences in the surrounding areas. Although constrained by the character code the material palette chosen for the development was simple and cost effective, with metal decking employed for the pitched roof and Hebel paneling worked with horizontal grooves to emulate stone work was used for much of the external walls. In planning the development, each of the uses was provided with separate pedestrian entries; however a centrally located lift was incorporated which was also able to serve each of the uses. At the outset of the design process, consideration was given to the potential commercial tenants for the development and it was decided that an opportunity existed for the first floor commercial tenancies to be either a medical practice or medical related tenancies. In order to attract this particular type of tenant the lift size was increased to enable it to accommodate a fully prone stretcher. This forward planning proved to be invaluable to our clients, when they were able to secure tenants for the project well before completion of construction.