Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/architec/public_html/admin/lib/txplib_db.php on line 14

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/architec/public_html/admin/lib/txplib_db.php:14) in /home/architec/public_html/admin/lib/txplib_misc.php on line 1721

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/architec/public_html/admin/lib/txplib_db.php:14) in /home/architec/public_html/admin/publish.php on line 507
Architects Australia

Gotha St

CLIENT: Babware Pty Ltd
BUDGET: approx. $ 2,500,000 AUD
YEAR COMPLETED: 1986
DESIGN / DOCUMENTATION: 5mths (not inc. council approvals)
CONSTRUCTION: 10mths
PROJECT TYPE: Commercial
LOCATION: Cnr Gotha & Wickham St, Fortitude Valley

The site of this development lay vacant for several years after the original building was devastated by fire. The difficulty in developing the property stemmed from the area of the site that would be lost in the process of providing vehicular access from Gotha Street, which was considerably above the level of the property. This combined with the discovery of a turn of the century large brick storm water drain on the property was an enormous challenge for Architects Australia to overcome at the time. The solution suggested by Architects Australia and adopted by the client involved the purchase by the client of a small piece of property adjoining the rear of the site, which would then enable access to the site from the rear street. The building was designed to accommodate joint government tenants that did not require elaborate entry or lobby spaces. The fa├žade treatment for the building utilized a curtain wall system, incorporating specially imported tinted, heat reflective glazing, which in turn provided a very modern appearance for a building of its scale and type. A fully glazed awning with concealed drainage was incorporated to both street frontages. Illumination of the footpath was achieved by attaching light fittings at the end of each awning beam to add drama to the elevation and meet council requirements at the time.